Skal du debutere på Oslo triathlon?

Her får du tips fra en som debuterte tidligere iår

Ingrid fra Oslofjord debuterte på triatlon i våres og har rukket og være med på både flere sprintdistanser og olympisk distanse på Nesodden triatlon. I denne artikkelen deler hun noen av sine erfaringer.

Du kjenner kanskje igjen følelsen av å ha registrert navn, klasse og trykket på «Betal»-knappen på deltager.no? Idet meldingen om godkjent betaling dukker opp er det rett og slett bare å plotte inn «Oslo Triatlon» på kalenderen -og som debutant blir du kanskje sittende å tenke deg om et par minutter for å forstå hva du nettopp har begitt deg ut på, og hvordan du skal forberede deg. Jeg begynte selv med triatlon i vår, og har etter noen konkurranser og jevnlig deltakelse på Bogstad treningstri snappet opp en del tips i forhold til hvordan det er lurt å trene uka før konkurransen, samt hvilke forberedelser det er lurt å gjøre på selve konkurransedagen. For å være på den sikre siden har jeg også spurt Øyvind Johannessen, 5 ganger Norgesmester i triatlon, om hva han mener er viktig i forhold til forberedelser.

Trening den siste uka

Spør man flere personer om hvordan man skal trene, får man ofte noe ulike svar. Det er lett å bli forvirret. Men ett prinsipp som går igjen er at formålet med den siste uka før konkurranse er å finpusse formen. Hvordan dette gjøres kan avhenge av hvor mye man er vant til å trene, men de harde øktene som legger grunnlaget for formen, skal nå være unnagjort. Er man vant til å trene ca. 5 timer i uka, kan man godt gjøre dette også denne uka. Men tren ihvertfall ikke noe mer. sier Øyvind. Er man vant til å trene mye, f.eks 20 timer i uka, kan mengden trening med fordel halveres.

Mandag:

Sjekk av utstyr. Tilpass sykkelen din slik den skal være i den kommende konkurransen. Det kan også være lurt å sykle i tøyet du har tenkt å konkurrere i. Hvis noe må rettes på har du fremdeles noen dager å gjøre dette på. En rolig sykkeltur i 1-2 timer, og eventuelt rolig løping eller svømming i 10-20 minutter kan være egnet for å ikke presse kroppen for hardt, samtidig som man får variert trening.

Tirsdag:

Løp korte intervaller med en god pause, i konkurransetempo. Hva som regnes som kort avhenger av hva du er vant med, men la intervallene uansett ikke være lenger enn 1 km.

Onsdag:

Løp en rolig tur i 30 – 60 min. Er det første gang du er påmeldt en sprint distanse holder det med 30 min. Har du rettet på noe på sykkelen kan du sjekke dette igjen i dag.

Torsdag:

Treningsfri dag. Sjekk at du har alt utstyret du trenger, slik som ernæring, drikke, drikkeflasker, strikk til å feste nummerbeltet på (slik at du kan ha nummeret på ryggen under sykling og på magen under løping) osv. Dette er en fin dag å finne ut at du mangler noe, for du kan fortsatt få kjøpt det.

Fredag:

Sjekk utstyret du skal bruke og legg alt klart. Til svømmingen trenger du klærne du skal sykle i under våtdrakten, våtdrakt, svømmebriller (sjekk at disse er tette. Ta eventuelt med et ekstra par) og badehette. For å få drakten raskt av og på er det lurt å smøre inn ankler og håndledd med babyolje. Smør også inn nakken med babyolje for å unngå gnagsår fra våtdrakten. Til syklingen trenger du startnummer, sykkel, hjelm og sykkelsko, eventuelt sokker. Sørg for å ha drikke (gjerne saft eller energidrikk) tilgjengelig på sykkelen. Fest gjerne en energibar til rammen på sykkelen med tape (med en liten brett i tape-enden slik at den blir lettere å få av når du sykler. Åpne gjerne innpakningen på baren litt.). slik at du kan fylle på med energi underveis. Energipåfyll er særlig viktig ved olympisk distanse. Til løpingen trenger du joggesko. Har du lisser laget av strikk er skoene raksere å få på fordi du slipper å knyte. Et skojern kan også være til hjelp. Har du tid til en treningsøkt denne dagen kan det være lurt å øve på vekslingene mellom svømming og sykkel, og sykkel og løp. Øv på å komme ut av våtdrakta. Finn ut hvordan du skal legge tingene i skiftesonen slik at det blir enkelt for deg å skifte. Ved å trene overgang så tett opp til konkurransen vil du huske lettere hvordan du vil gjøre dette. Skal du reise langt denne dagen, kan det derimot være riktig å ikke trene denne dagen for å unngå stress. Gjør noe hyggelig og avslappende kvelden før for å lade batteriene.

Selve konkurransedagen

Møt opp i god tid før start. Hente startnummer. Gjør deg kjent med løypetraseen (www.oslotriathlon.no/-/page_pile/manage/1617) . Det kan være nyttig å kjøre gjennom sykkelløypa med bil. Løpetraseen pleier å være godt merket, og kan ofte være for energi- og tidkrevende å løpe gjennom. Legg frem utstyret i skiftesonen på samme måte som du har øvd på på forhånd. Stol på at din måte å legge frem ting på er riktig for deg. Eventuelle endringer gjøres til neste konkurranse. Når det nærmer seg start setter du på deg våtdrakten og varmer opp ved å svømme. Svømmeferdighetene dine må du vurdere selv, men vit at det kan bli kork når mange skal ut i vannet santidig. Er du usikker på denne situasjonen, still deg på en av sidene av startfeltet. Ikke bekymre deg hvis svømmingen oppleves noe kaotisk i begynnelsen, feltet strekker seg ut etter hvert. Søk etter å finne rytmen i svømmingen din, og svøm brystsvømming hvis nødvendig.

Husk at du skal ha hjelmen på før du tar sykkelen av stativet i skiftesonen, T1, (på Oslo tri er dette ofte en tråd du henger sykkelen på). Følg vanlige trafikkregler. Drafting er ikke tillat, det vil si at det alltid skal være 10 meter mellom ditt forhjul og forhjulet til sykkelen foran deg. På prerace møte før start repeteres de viktigste reglene så er du debutant er det lurt å høre ekstra godt etter Ikke bli frustrert om bena føles tunge i begynnelsen av løpingen, dette vil bedre seg etter hvert som muskulaturen i bena venner seg til overgangen fra sykling til løp.

Det finnes mye fint utstyr. Har du med deg de essensielle tingene som trengs for å svømme, sykle og løpe holder dette. Du kan heller avansere etter hvert. Klar, ferdig, gå – vi ønsker deg en fin triatlonopplevelse:) 

Foto: Lasse Rypdal

  • Myspace
  • Tips en venn